“Amazon’un sahibi Jeff Bezos 194,7 milyar dolar ile birinci sırada diye başlayıp, SpaceX, Tesla’nın kurucusu Elon Musk 184,7 milyar dolar ile ikinci sırada...” diye devam eden bir “En Zenginler Listesi” sosyal medyada, özellikle insanların gelirinin azaldığı pandemi döneminde toplumlar üzerinde sanki bir nazire yaparcasına sürekli karşımıza çıkıyor.
Bu zenginlerin en önemli özellikleri girişimcilik yönleridir. Girişimcilik için bir zorluk derecelendirmesi yapacak olursak; yeni alanlarda ilerleyenleri birinci dereceden girişimci, var olan bir sisteme dahil olanları da ikinci dereceden girişimci diye nitelendirirsek, siz de bu kademede bir şeyleri farklı yaparak işinizi genişletebilirsiniz.
Nasıl mı?
Benim de içerisinde bulunduğum bir sektörden bir örnek vermek istiyorum. 2020 yılı verilerine göre, Kanada, Meksika ve Amerika pazarında, yıllık ortalama kazancı 100 bin dolar olan 350 milyon tüketici online alışveriş yapmış. Amerika’da online alışverişe konu ürün araştırmalarının neredeyse yarısı, Google gibi arama motorlarından değil Amazon üzerinden yapılmakta. Ambalajlı tüketim ürünleri satışındaki büyümenin %90'ı ise 2019 yılında e-ticaret üzerinden geldi. 2020 yılı pandemi döneminde markete gitmeden sipariş verme oranı da en az iki kat arttı. Tüm dünyada olduğu gibi Amerika’da da online perakende satış alanında bir pazar büyümesi oldu.
Bunun yanı sıra yeni bir haber, Hollanda merkezli online gıda şirketi takeaway.com, UK merkezli online gıda sipariş şirketi Just Eat’i 7,8 milyar dolara satın aldığını duyurdu. Rakamlara dikkat! Bu kadar yüklü tutarların ödendiği sektörde önümüzdeki yıllarda, 2020 yılı satış cirosu 386 milyar dolar olan Amazon, 2019 yılı cirosu 514,4 milyar dolar olan WalMart’ın da önüne geçebilecek bir satış kanalı olabilir. Global online satış mecralarında zamanında aktif olarak yer alamayan şirketlerin gelişimleri sadece kendi yakın coğrafyaları ile sınırlı kalabilir.
Ülkemiz ambalajlı gıda üretiminde kalite ve çeşitlilik alanında dünya sıralamasında oldukça iyi bir yerde. Bugün Amerika pazarına satış yapabilecek rekabetçi fiyatlar verebilecek durumdayız. Ancak Amazon’un Türkiye’deki yapılanması sadece yurt içi satışları ile sınırlı. Bu nedenle Amazon Türkiye üzerinden yapılan satışlarda, bu ürünler sadece yurt içindeki tüketiciye ulaşmaktadır. Hâlbuki cironun esas kısmı Amerika pazarına yönelik satışlar ile elde edilebilir.
2020 yılı içerisinde yayımlanan bir söyleşide, Şölen Çikolata Gıda San. A.Ş.’nin Biscolata markalı ürününün Amazon üzerinden Amerika pazarında 8 ayda 2 milyon dolarlık satış yapıldığı bilgisine yer verilmişti. Bu da şirketin iç ve dış pazar satışlarına ek bir iş hacmi kazandırmış oldu. Şirket bu gelişim fırsatını öngörmüş ve zamanında harekete geçerek Amazon üzerinden Amerika pazarında yer alan ilk Türk gıda şirketlerinden birisi olmayı başarmıştı.
Yukarıda “Nasıl mı?” sorumun cevabı olarak kilit bir noktayı belirtmek isterim ki, Amazon üzerinden Amerika pazarında ürün satışı yapabilmeniz için, FDA onayının alınması, ürünlerin Amazon platformuna yerleştirilmesi, ürün görüntülenmesinde kaldıraç görevi yapacak pazarlama yöntemleri, sevkiyat, gümrükleme, Amerika’da dağıtım öncesi stoklama hizmetlerinin hepsini tek çatı altında bulunduran servis sağlayıcısı şirketler sizlere yardımcı olabilir. Bu tür servis sağlayıcısı şirketlerin desteği ile Amerika pazarına girebilir, direk kendi ürünlerinizin satışını diğer pazarlarda gerçekleştirerek karmaşık görünen yapıda kolayca hareket edebilme fırsatını kazanabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın... Zihni Eryurt Founder @SatinAlmaCozumleri
www.satinalmacozumleri.com
Comments