Kim kazandı? Maske üretip satan mı, yoksa maske makinesi üreticisi mi?
Maske üreticisi bir girişimcinin sözlerinden aktarıyorum. Girişimcimiz salgın başlarında maske üretimi için yatırım kararı verip düğmeye basmış. 8 makine için toplamda 240.000 USD ve bu makinaları Çin’den uçakla getirtmek için 60.000 USD ödemiş. Üretim izinleri ve diğer işletme yatırımları derken toplam harcaması 500.000 USD’ye ulaşmış. Nisan ayında işleri çok iyi gitmiş, maske yetiştirememiş. Sonraki aylarda işleri gittikçe azalmış. Tek vardiyaya üretimini düşürmüş, şu anda buna rağmen stoklar şişmiş. Çalışanlarına stoklarını eritene kadar şimdilik izin vermek zorunda kalmış.
Benzerini yıllar önce farklı bir sektörde yaşamıştım. O yıllarda ekmeğin poşette satışı gündemde idi. Konu meclise gelmiş ve karara bağlanmak üzereydi. Pek çok yatırımcı bu alanda yatırımlarını genişletmeye veya sıfırdan yatırım yapmaya başlamıştı. Bodinoz makineleri, kesme makinaları ve baskı makinalarını Çin’den ithal edip fabrikayı kurmuştuk. Üretime başladık, ancak meclisten beklenen karar çıkmadı, ekmek poşete girmedi. Naylonlar, atık torbaları, alışveriş poşetleri gibi başka alanlara yöneldik. Ama yatırımcının çoğalması ve artan rekabet baskısı işi karsız hale getirmişti. Bu duruma biz ancak 1 yıl dayanabildik.
Sizce yukarıda verdiğim maske ve poşet örneğinde kazanan kim oldu? Tahmin edersiniz ki her 2 örnekte de sadece makine üreticileri kazanmış oldu...
Popüler-Geçici işlere makine yatırımı yapmak sadece makine üreticilerini kazandırıyor. Ama siz yine de bu kapsamda bir yatırım konusunda ısrarcı ve arayışta iseniz hazır milyarlarca aşı vurulacak iken şırınga üretmenin tam zamanı mıdır ne dersiniz?
Zihni Eryurt Founder
@Satinalmacozumleri
Comments